Ventileren

Voor uw gezondheid is het belangrijk om goed te ventileren. De lucht in huis of in de werk-omgeving raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, kopen nieuwe spullen en op sommige plaatsen wordt nog gerookt. Daarom is het belangrijk om lucht goed te verversen.

Bestaande bouw
Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan in wat oudere woningen vaak wel via naden en kieren, of door roosters of open raampjes. Vanaf bouwjaar 1987 zien we dat woningen voorzien zijn van een mechanische ventilatie.

Voor uw woning of uw utiliteitspand biedt ST/Warmte energiezuinige ventilatie oplossingen. Aandacht voor zowel de toevoer van verse lucht als het afvoeren van vervuilde lucht is belangrijk.

ST/Warmte plaatst en onderhoudt de systemen van vrijwel alle vooraanstaande fabrikanten, zoals Brink, Orcon, Itho en Zehnder. Een wat oudere ventilatiebox is vaak nog voorzien van een motor op wisselstroom. Wanneer u een oudere boxventilator laat vervangen voor een moderner type met gelijkstroommotor wordt uw ventilatiesysteem een stuk stiller, beter en flink energie-zuiniger. De nieuwste generatie woonhuisventilatoren heeft daarnaast ook de mogelijkheid om extra draadloze bediening of aansturing op co2 toe te voegen. Het systeem gaat dan makkelijker in werking wanneer nodig.

Ook het reinigen van de kanalen in huis draagt bij tot een efficienter en beter werkend systeem. Het Branche-advies is om tenminste eens in de 2 jaar de woonhuisventilator te laten onderhouden en eens in de 5 jaar de kanalen te laten reinigen. ST/Warmte kan dit onderhoud vakkundig en met het juiste professionele gereedschap voor u uitvoeren.

Nieuwbouw
Een energiezuinig maar comfortabel nieuwbouwpand kan eigenlijk vanwege de strenge isolatie normen niet meer zonder balans-ventilatie. Bij balans ventilatie vindt zowel de toevoer als de afvoer plaats met ventilatoren, roosters en kanalen. Door het laag temperatuur afgifte-systeem in de huidige nieuwbouwwoningen zou bovendien teveel koude-stroming ontstaan wanneer er met bijvoorbeeld toevoerroosters boven de ramen wordt gewerkt. Balans-ventilatie wordt ook wel wtw (warmte-terug-win) ventilatie genoemd.

Advies: De filters in deze systemen behoren elke drie maanden gereinigd te worden. U kunt veelal zelf eenvoudig bij deze filters komen.

Voor uitgebreider onderhoud aan wtw-ventilatie of de aanleg hiervan zijn wij uiteraard ook graag tot uw dienst.