Huis zonder gas

Gefeliciteerd, u bent, gaat of wilt eigenaar worden van een woning zonder gasaansluiting. Wat nu?

Een moderne verwarmingsinstallatie bestaat uit drie elementen:
– bron van energie
– toestel om warmte te produceren
– afgiftesysteem

Een bron
Als bron voor een woning zonder gas zijn er twee opties. Warmte uit de aarde of warmte uit de buitenlucht. Bij warmte uit de aarde wordt een (water)bron geslagen van waaruit de warmte uit de aardbodem kan worden onttrokken. In de zomer wordt de warmte weer teruggeven aan de aarde door te koelen met bodemwater. Bij warmte uit de lucht is er sprake van een buitengedeelte van een warmte producerende toestel. De benodigde energie wordt dan eenvoudig van de buitenlucht onttrokken.

Toestellen
Voor het vervolgens produceren van warmte die geschikt is om uw woning te verwarmen is een warmtepomp nodig. Bij aardwarmte is er sprake van een water/water warmtepomp. Bij onttrekking van warmte uit de buitenlucht spreken we over een lucht/waterwarmtepomp. Beide systemen gebruiken ongeveer 1/5 deel elektriciteit om 5/5 deel geschikte warmte te produceren. De warmte kan vervolgens naar uw afgiftesysteem en warmwatervat getransporteerd worden.

Warmte-afgifte
Omdat een warmtepomp tot 55 graden water kan verwarmen is er voor de afgifte een laag temperatuursysteem nodig. Meestal is dit vloerverwarming. Voordeel hiervan is dat de meeste systemen in de zomer dan ook de vloer kunnen koelen. Er kan ook gekozen worden voor  ventilatorconvectoren. Een ventilatorconvector is een ’radiator’ die geschikt is om toe te passen in laag temperatuursystemen.

Met een warmtepomp bestaat uw energierekening dus straks alleen nog uit kosten voor elektriciteit. Een volgende extra stap om tot energieneutraliteit te komen kan dan het investeren in zonnepanelen zijn. Door opwekking van uw eigen elektriciteit wordt uw woning energieneutraal.

ST/Warmte heeft de afgelopen jaren veel duurzame installaties gemaakt en ruime ervaring met alle mogelijke systemen opgedaan. Ons specialisme ligt bij lucht/waterwarmtepompen. Zowel hybride (in combinatie met een HR-ketel) als full-electric. De door ons meest toegepaste warmtepomp voor nieuwbouw is de Hitachi Yutaki S in combinatie met vloerverwarming. Dit betreft een betaalbaar en betrouwbaar systeem met hoge prestaties op het terrein van comfort en energiebesparing.

Voor 2016 is het assortiment uitgebreid met de Nefit Envyline warmtepompen. Door de brede toepasbaarheid, ook in combinatie met een HR-ketel, is de Envyline-reeks uitermate geschikt om flinke stappen te zetten in de verduurzaming van een bestaand huis. Met de huidige overheidssubsidie voor warmtepompen is het al snel interessant om eens te bekijken of uw huis ook geschikt