BTW terugvragen zonnepanelen

Stap 1: U meldt zich aan als ondernemer voor de btw

Dat doet u met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’.

U kunt zich alleen aanmelden als ondernemer voor de btw als uw naam op de rekening van de energieleverancier staat. Uw partner kan dat dus níet. Zelfs niet wanneer u samen een (huwelijks)goederengemeenschap hebt. Wat gebeurt er nadat u zich hebt aangemeld als btw-ondernemer?

Nadat de belastingdienst het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ heeft ontvangen, krijgt u binnen 10 werkdagen een brief ‘Vaststelling belastingplicht’. In die brief laat men u weten dat u als btw-ondernemer bent geregistreerd. Daarna krijgt u binnen 10 werkdagen een gebruikersnaam en een wachtwoord toegestuurd in aparte enveloppen.

Stap 2: U geeft uw rekeningnummer door

Met uw gebruikersnaam en wachtwoord logt u in bij Inloggen voor ondernemers. Vul het digitale formulier ‘Wijziging rekeningnummer ondernemers’ in. Dit formulier staat onder ‘Overige formulieren’.

Hebt u al een rekeningnummer opgegeven voor een andere belasting of toeslagen? Dan mag de belastingdienst dat rekeningnummer niet automatisch gebruiken voor de btw. Daarom moet u nu uw rekeningnummer toch nog eens opgeven.

Stap 3: U vult uw btw-aangifte in

U hoeft niet de hele aangifte in te vullen, maar alléén de rubrieken 1 en 5. Hoe u dat precies doet, hangt af van de antwoorden op de volgende vragen. Doet u de btw-aangifte online of op papier?

Normaal gesproken gebruikt u de online aangifte. Die vindt u via Inloggen voor ondernemers. De belastingdienst laat u altijd weten wanneer die online aangifte voor u klaar staat.

Wat gebeurt er nadat u aangifte hebt gedaan?  U ontvangt binnen enkele weken een teruggaafbeschikking. Daarna wordt binnen 10 werkdagen het bedrag op uw rekening bijgeschreven.